» Чи знаєте ви чому районному
Інформація до новини
  • Переглядів: 961
  • Автор: admin
  • Дата: 25-05-2020, 08:26
25-05-2020, 08:26

Чи знаєте ви чому районному

18 травня в Україні відзначили Міжнародний день музеїв. Бахмацький районний історичний музей носить ім’я Миколи Гнатовича Яременка. Сподіваємось, читачам буде цікаво дізнатись, чому ж музею присвоєно ім’я нашого видатного земляка.
За інформацією ми звернулись до директора районного історичного музею Валентини Пушенко. Валентина Олексіївна, як завжди, люб’язно погодилась розповісти читачам цікаву інформацію.
4 серпня 1960 року в селі Бахмач відкрився музей. Це було приміщення на чотири кімнати середньої школи № 2. Створенню цього музею передувала велика подвижницька праця учителя школи Миколи Яременка (1909­1984).
Яременко керував музеєм на громадських засадах, а ще виконував обов’язки екскурсовода, доглядача та наукового співробітника.
Сотні небайдужих бахмачан віддали знайдені артефакти до фонду музею. Микола Гнатович особисто передав роботи батька, випускника Петербурзької Академії мистецтв, художника Г. Г. Яременка (1874­1915), ­ 20 творів, написаних олійними фарбами і 40 акварельних малюнків.
Пошукова робота краєзнавця велась далеко за межами нашого району, і вже у 1966 році у фондах нараховувалось 4000 предметів.
Проводились у музеї і зустрічі з відомими земляками, будувались різноманітні виставки. А у 1967 році, завдяки невтомній праці палкого пат­ріота, музей отримав звання «народний».
З 1973 року в музеї почав діяти відділ природи.
За 10 років існування експозицію та виставки відвідало 11718 чоловік, а за 1972­1980 роки – 28 070 людей.
На жаль, життя видатного дослідника старовини перервалося на 75 році життя. Багатьом цікавим задумам не вдалося здійснитися.
У першій половині 1984 року музей із с. Бахмача перевезений до міста, де продовжилась справа вив­чення історії рідного краю започаткована славетним земляком.
Протягом 1988­1997 років музей був відділом Чернігівського обласного історичного музею, а з травня 1997 року Бахмацький історико ­ краєзнавчий музей став юридичною особою.
10 лютого 2005 року рішенням ХХІ сесії Бахмацької районної ради четвертого скликання музей перейменовано на Бахмацький районний історичний музей.
На сьогодні в музеї нараховується 12460 предметів основного фонду та 13515 ­ науково­допоміжного. Це й археологічні матеріали, твори живопису, графіки, скульптури, архівні документи, книги, вироби з металу, годинники, самовари, фотографії, предмети нумізматики та декоративно­прикладного мистецтва.
Бахмацький районний історичний музей вже багато років виборював право носити славне ім’я нашого видатного земляка, краєзнавця, активіста пам’ятко­охоронної справи Миколи Гнатовича Яременка.
15 серпня 2019 року рішенням двадцять першої сесії Бахмацької районної ради сьомого скликання музей перейменовано на КЗ «Бахмацький районний історичний музей імені Миколи Гнатовича Яременка».
Народився Микола Гнатович 9 березня 1909 року в місті Мінськ у родині художника Гната Гавриловича Яременка та вчительки Олени Василівни.
Малий ріс допитливим, цікавився всім, що відбувалося навколо нього. Він рано навчився читати. Жвавий та кмітливий хлопчик перейняв від батьків, яких щиро любив і поважав, шанобливе ставлення до праці та людей, захоплення історією та культурою.
З 1943 року проживав у с. Бахмачі та очолював колгосп в селі Велика Загорівка.
Після закінчення Другої світової війни продовжив працювати на освітянській ниві ­ навчав дітей математиці та історії, спочатку в с. Тиниці, а потім в с. Бахмачі, а ще займався науково­дослідницькою діяльністю.
Микола Гнатович щиро і віддано беріг історичне минуле. Відкривати раніше забуті події, нові факти – ось що приносило йому справжнє задоволення.
Завдяки плідній науково­дослідницькій праці му­зеєзнавця із забуття повернуті десятки імен визначних людей, захисників рідного краю. Цікавими є його нариси з історії та культури Бахмаччини.
Творчість історика різноманітна і багатопланова. Його спадщина становить близько 300 статей, значний рукописний фонд.
Микола Яременко був справжнім патріотом, щиро і віддано присвячував себе рідній землі та беріг її історичне минуле. Він зібрав одну із унікальних музейних колекцій, яка і сьогодні не втратила свого значення і складає основу нинішнього районного історичного музею.
Музей підтримує тісні зв’язки з нащадками талановитого дослідника. Родина Яременків до фондів передала особисті речі Миколи Гнатовича, особ­ливо цінними серед яких є його щоденники та сімейні фотографії.
А напередодні професійного свята знову завітала В.М. Басараб ­ донька Миколи Гнатовича. У руках вона тримала 2 великі альбоми, в яких історія медицини Бахмацького залізничного вузла. Ці світлини віддала всім відома лікарка Євгенія Григорівна В’язовець.
Валентина Миколаївна вмовила й іншу колегу ­ Людмилу Іванівну Забєліну поповнити колекцію закладу чудовою вишиванкою своєї прабабусі.
Дякуємо всім небайдужим за нові експонати, надходження. Якщо у вас чи ваших знайомих є цікаві речі, сміливо несіть їх до музею. Нехай безцінні «скарби» не живуть у ваших шафах і скринях, а радують відвідувачів, і врешті стануть частинкою нашої з вами історії.
Шановний відвідувачу, Ви не зареєстровані.
Ми радимо Вам зареєструватися або увійти під своїм іменем

Новий коментар

І'мя:*
E-Mail:
Коментар:

Вітання

Нашій дорогій


Детальніше

Всі вітання


Оголошення та реклама


Всі оголошення

Голос Присеймів'я

Телефон/факс редакції: 0-46-35-21503
E-mail: golospris2017@ukr.net, golospris@i.ua
Skype: Голос Присеймів'я
Р/р: UA633808050000000026003588776 код: 02476103
МФО: 380805 ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

Важливо

Передрук інформації дозволяється лише при розміщенні прямого посилання на оригінал.
Адміністрація сайту може не поділяти думку авторів публікацій і не несе відповідальності за матеріали.
^