» Вшанували видатного бджоляра - Петра Прокоповича
Інформація до новини
  • Переглядів: 694
  • Автор: admin
  • Дата: 21-07-2020, 08:13
21-07-2020, 08:13

Вшанували видатного бджоляра - Петра Прокоповича

11 липня в селі Пальчики відбувся вже традиційний захід «Присвятивши себе бджільництву, я віддав йому все життя», приурочений 245 річниці з дня народження видатного українського бджоляра, батька бджільництва, людини зі світовим ім’ям ­ Петра Прокоповича.
Вшанувати пам’ять генія ­ науковця, мецената та справжнього українця Петра Івановича Прокоповича, низько вклонитися його таланту, щедрості та любові до «сонячної комахи» та ще раз наголосити на вагомості його відкриттів зібралися почесні гості, громадськість та бджолярська спільнота. Почесних гостей на щедрій пальчиківській землі гостинно зустріла секретар Пальчиківської сільської ради Марина Циганок.
Заупокійну літію відслужили благочинний Бахмацького району, настоятель Свято­Покровської парафії, митрофорний протоієрей ПЦУ отець Роман та настоятель парафії Різдва Іоанна Предтечі ПЦУ села Тиниця отець Ігор.
На знак вшанування пам’яті великого бджоляра, аби віддати данину вдячності за його неоціненний внесок у справу бджільництва, присутні поклали квіти до підніжжя могили.
Зі словами привітань до учасників заходу звернулися голова райдержадміністрації Світлана Мельник, заступник голови районної ради Віталій Дзюба, заступник директора Департаменту розвитку економіки та сільського господарства облдержадміністрації ­ начальник управління розвитку сільського господарства Олег Крапивний, голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, президент Спілки пасічників України Володимир Стретович, голова Ніжинського осередку бджолярів Петро Балаш, головний редактор журналу « Бджолине коло», лауреат ордена Петра Прокоповича Василь Соломка, які у своїх виступах наголосили на важливості та неоціненності ролі Петра Івановича Прокоповича як для України, так і для світової спільноти. Саме тут, на священному місці, всі присутні мали можливість пригадати основні віхи із життя відомого земляка. Голова районної державної адміністрації Світлана Мельник презентувала брошуру, яку підготовлено райдержадміністрацією та віддруковано з нагоди 245 –річчя від дня народження Петра Прокоповича. Вона вміщує основні віхи та винаходи відомого бджоляра.
Петро Іванович Прокопович народився в 1775 році на Чернігівщині в с. Митченках Конотопського повіту в небагатій дворянській родині. Успішно закінчив Київську духовну академію, служив кадетом у кінному полку. Однак армійська служба обтяжувала його, і він незабаром вийшов у відставку.
Повернувшись додому і побувавши на пасіці у свого молодшого брата, твердо вирішив присвятити життя бджільництву, стати бджолярем. Позбавлений спадщини в 1779 році через небажання бути військовим , він придбав три десятини землі і отримав в борг трохи грошей, щоб влаштувати своє господарство, пасіку. Петро Прокопович сам виготовляв вулики і випробував їх. За порівняно короткий термін він став відомим бджолярем, створив в Україні найбільшу у світі пасіку, що налічувала понад 10 тисяч бджолиних сімей. Економічні умови в країні вимагали нових методів у бджільництві, і Петро Прокопович шукав їх, приділяючи головну увагу вулику, щоб зберегти медоносну бджолу. У 1814 році П.І.Прокопович винайшов такий вулик– розбірний, рамковий. До речі, в цьому році ( 22 травня) виповнилося 206 років з дня винаходу втулкового (рамкового) вулика видатним земляком Петром Івановичем Прокоповичем.
Окрім дослідницької та наукової діяльності, Петро Іванович проводив ще і велику педагогічну роботу. На базі власного господарства він створює школу пасічницької науки, першої і єдиної у Європі. З 1835 року помічником Петра Прокоповича у школі став Почесний громадянин (особисте звання, давалося особам, що не належали до дворянського стану) Степан Великдан. Це був його син. У свої шістнадцять років, як писав Петро Прокопович, Великдан придбав повні пізнання і досвідченість, завжди чудово виконував свій обов’язок не тільки у викладенні уроків учням, але і в навчанні їх добрій поведінці.
Петро Іванович Прокопович як для України, так і для світової спільноти ­ особа історична. Він усе своє життя збагачував свої знання, вів наукові дослідження, багато працював над тим, щоб передати свій досвід і навики нащадкам, прославити свою рідну Батьківщину. Мед з його пасіки користувався великою популярністю. До Петра Прокоповича приїздило багато відомих людей. У 1843 році завітав і Тарас Шевченко, де намалював картину « На пасіці».
На урочистому заході всі присутні посмакували запашним медовим пряником від місцевого виробника Василя Булаха, який випекли та естетично оздобили пекарі та технолог ФГ «Булах В.М.».
Завершився захід виступом прославленого Чернігівського філармонійного центру фестивалів та концертних програм.
Із гордістю можна сказати про те, що пам’ять про Петра Прокоповича ­ жива. А його талант вченого і педагога, патріотизм і любов до рідного краю заслуговують великої шани та популяризації. Тож переконана, що бджолярська спільнота ще неодноразово зустрінеться на благословенній землі, де черпав снагу залюблений у бджолярську справу і « сонячну комаху» геній бджолярського царства.
Інна Мозгова.
Шановний відвідувачу, Ви не зареєстровані.
Ми радимо Вам зареєструватися або увійти під своїм іменем

Новий коментар

І'мя:*
E-Mail:
Коментар:

Вітання

Нашій дорогій


Детальніше

Всі вітання


Оголошення та реклама


Всі оголошення

Голос Присеймів'я

Телефон/факс редакції: 0-46-35-21503
E-mail: golospris2017@ukr.net, golospris@i.ua
Skype: Голос Присеймів'я
Р/р: UA633808050000000026003588776 код: 02476103
МФО: 380805 ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

Важливо

Передрук інформації дозволяється лише при розміщенні прямого посилання на оригінал.
Адміністрація сайту може не поділяти думку авторів публікацій і не несе відповідальності за матеріали.
^