» Обід гетьмана Івана Самойловича
Інформація до новини
  • Переглядів: 106
  • Автор: admin
  • Дата: 3-08-2020, 08:27
3-08-2020, 08:27

Обід гетьмана Івана Самойловича

Українська кухня відома у всьому світі. Її репецтура почала формуватися ще в давні часи на основі переважно місцевих традицій. Цікаво, а як харчувалися наші пращури 300 років тому? Про це, на прикладі кухні гетьмана Івана Самойловича (1672­1687), поговоримо в цій статті.
Перед подачею їжі до гетьманського столу за традицією підносили міцний алкоголь в срібних братинах, срібних, олов’яних та скляних четвертинах, суліях, штофах для апетиту та частування. За щоденником Патріка Гордона, гетьман І. Самойлович полюбляв «brendi» власного виробництва. Тобто нашу українську «оковиту» – зерново­солодовий дистилят подвійного перегону. Отриманий таким чином напій довго зберігали в дубових бочках – куфах. У них він набував нових смакових відтінків та кольору і нагадував П.Гордону його рідний шотландський бренді. Упродовж всього застілля вживали різні алкогольні та безалкогольні напої. Улюблене вино І. Самойловича – катнарське. Крім цього, вживали питний мед, квас, узвар, пиво. За описом рухомого майна І. Самойловича 1688 р. в Батурині, такі напої могли подавати у великих до 1,5 літра кружках з дерева, глини чи міді.
Далі до столу приносили юшку. За описом майна І.Самойловича, зустрічаємо посуд для вживання рідких страв. Юшку подавали ще гарячою у мідних сковорідках або у блюдах, поставлених на гарячі сковорідки.
Потім подавали каші. Наприклад, гетьман міг вживати кашу «Тетерю». Для її приготування брали кілька видів різноманітних круп, які на той час були під рукою, та додавали трохи гречаного борошна. Вона була популярною стравою серед запорозьких козаків. Мандрівник із Сирії Павло Алеппський, описуючи прийом у Густинському Свято­Троїцькому монастирі, благодійником якого був І. Самойлович, відзначає щедре частування гостей, перед кожним з яких «ставили тарілку каші з олією».
Стіл гетьмана не обходився без значної кількості м’ясної їжі, яку постачали переважно з навколишніх рангових та приватних маєтків. За описом кухні стародубського полковника Якова Самойловича (сина гетьмана) дізнаємося, що родина полюбляла вживати багато шинки, шинкові ребра, шинкові обідрані лопатки і окороки, язики коров’ячі, качок цілих сушених, окороки свинячі, зв’язки ковбаси сушеної шинкової. Обов’язково подавали до столу сало. Як згадував Климентій Зіновіїв: «бо хочь якое мясо без сала не смачно». На обід гетьмана готували й страви з риби – морської та прісноводної. Наприклад, на кухні Я. Самойловича це була каракатиця, камбала, осетер, стерлядь, білуга, сьомга, вугор, щука, язь.
Обов’язково на столі мав бути хліб пшеничний – «шляхетний і поживний». Пшениця була ознакою достатку. Крім цього, ставили багато прянощів, які додавали до різних страв більше не для смаку, а для забарвлення: корицю, гвоздику, мускатний горіх, кардамон, імбир, інжир, перець, горіхову олію. М’ясні страви зазвичай ще й поливали медом.
На обід І. Самойлович вживав також багато фруктів та ягід: лимони, апельсини, яблука, груші, сливи, вишні, черешні, виноград, абрикоси, персики, гранати. На десерт гетьман полюбляв солодке. Тоді були модними: медові пряники, бублики, десерти з груші, дині чи горіхів, безе тощо.
Отже, кухня гетьмана І. Самойловича була справді вишуканою, а обід – надто калорійним. Але тоді це вважалася корисна та здорова їжа. У ХVII ст. надмірне переїдання було ознакою чесноти. Бо вважалося, що так їсть здорова духовно і фізично людина.
Каріна Солдатова,
старший науковий співробітник
НІКЗ «Гетьманська столиця».
Шановний відвідувачу, Ви не зареєстровані.
Ми радимо Вам зареєструватися або увійти під своїм іменем

Новий коментар

І'мя:*
E-Mail:
Коментар:

Вітання

Нашій дорогій


Детальніше

Всі вітання


Оголошення та реклама


Всі оголошення

Голос Присеймів'я

Телефон/факс редакції: 0-46-35-21503
E-mail: Golospris@cg.ukrtel.net, golospris@i.ua
Skype: Голос Присеймів'я
Р/р: UA633808050000000026003588776 код: 02476103
МФО: 380805 ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

Важливо

Передрук інформації дозволяється лише при розміщенні прямого посилання на оригінал.
Адміністрація сайту може не поділяти думку авторів публікацій і не несе відповідальності за матеріали.
^