» 60 років музею
Інформація до новини
  • Переглядів: 635
  • Автор: admin
  • Дата: 7-08-2020, 09:06
7-08-2020, 09:06

60 років музею

Відтоді, як існують музеї, вони не тільки несуть знання, а й своїми багатими та унікальними колекціями відтворюють національний характер народу, його культуру, традиції, відповідають на численні запитання минулого і сучасного.

4 серпня своє 60­річчя святкував КЗ «Бахмацький районний історичний музей ім. М. Г. Яременка».
З нагоди ювілею до закладу завітали голова Бахмацької районної державної адміністрації Світлана Мельник, заступник голови районної ради Віталій Дзюба, начальник відділу культури, сім'ї, молоді та спорту Олена Литвиненко, міський голова Павло Шимко, директор КЗ «Бахмацька ЦБС» Світлана Туз та директор КЗ «Бахмацький районний Будинок культури» Євген Фостій.
Керівництво Бахмацької держаної адміністрації та Бахмацької районної ради зробили унікальний подарунок ­ віртуальний 3D тур по закладу. Створенням проєкту займались спеціалісти АЕРО3D (директор С.Присяжний).
Відвідувачі віртуальної екскурсії мають можливість переглянути близько 1600 безцінних артефактів ­ оригінальних речових і документальних матеріалів, в яких висвітлена багаторічна історія Бахмаччини. Нині в музеї нараховується 13457 предметів основного фонду та 13592 ­ науково­допоміжного.
Здійснити віртуальну подорож можна за гіперпосиланням: https://my.matterport.com/show/?m=rdmEJvF2NoW
А дякуючи увазі міського голови Павла Шимка, невдовзі має відбутися нова виставка.
Присутні тепло згадали історію закладу, переглянули нові експозиції та побажали музею подальшого процвітання.
4 серпня 1960 року завітали перші відвідувачі до приміщення середньої школи № 2 с.Бахмача, де відкрився музей. Його створенню передувала велика подвижницька праця учителя М. Яременка (1909 ­ 1984).
Багато уваги закладу приділили завідуючий відділом народної освіти М. Левченко, директор школи П.Солодько, краєзнавець Б. Хатнюк та О. Носкова. Матеріальну допомогу надавали місцеві колгоспи. Допомагали товариство охорони пам’ятників історії та культури УРСР, районний відділ культури, Бахмацька сільська рада та інші організації.
Сотні небайдужих бахмачан віддали знайдені артефакти до фонду музею.
У 1965 р. в музей за підказкою учнів потрапила незвичайна кістка для обробітку шкіри первісної людини періоду неоліту, яку виявив неподалік річки Сейм І. Котенко. Таких експонатів у світі двоє, один у нашому музеї, інший зберігається у музеї Швейцарії.
Учень Тихонов знайшов скарб часів Петра І – 1000 срібних копійок.
Б.Іваненко на горищі контори споживчого товариства помітив біля 800 документів архіву царської поліції 1914­1917 рр.
Цей перелік знахідок і подарунків можна продовжувати і продовжувати – настільки щедрими виявились наші земляки.
Микола Гнатович особисто передав роботи батька, випускника Петербурзької Академії мистецтв, художника Г. Яременка (1874 ­1915), 20 творів написаних олійними фарбами і 40 акварельних малюнків.
Пошукова робота дослідника не обмежувалась Бахмаччиною. Про його постійні поїздки свідчить стаття «Шукач скарбів» в «Деснянській правді» А. Полоцького за 1970 р.: «Якось надвечір, будучи в Тиниці, на автобусній зупинці побачив знайому, трохи сутулу постать старого вчителя. Поцікавився: «Як опинився тут, Гнатовичу?” Яременко хитрувато посміхнувся: «Скарб знайшов. Глянте сюди, ­ мовив він, витягуючи товстий рукописний журнал з написом «Обыск брачний с 1880 по 1883 год.». Для тих, хто вивчає історію рідного краю – цінність велика. Хіба не цікаво дізнатись, що у Тиниці за ті роки зареєстровано 196 шлюбів. При цьому лише 2 дівчини та 25 юнаків могли поставити свій підпис. Вже й не знаю скільки разів їздив у Тиницю до діда Грищенка, поки не випросив. Тепер на два дні знайду спокій... „Чому на два?” – запитав. Знов хитрувато блиснув очима: «Прицілився до однієї справи. Не знаю, чи вийде... Та поки що таємниця».
Яременко керував музеєм на громадських засадах, а ще виконував обов’язки екскурсовода, доглядача та наукового співробітника.
А у 1967 р. завдяки невтомній праці палкого патріота, музей отримав звання «народний».
З 1973 р. в музеї почав діяти відділ природи.
За 10 років існування заклад відвідало 11718 чоловік. Про популярність музею свідчать записи в журналі відгуків: «1970 р. С. Реп’ях, письменник: «Низько вклоняюся людям, які зробили цей куточок історії, культури рідного краю надбанням тисяч!».
1980 р. І. Гончар, заслужений діяч мистецтв УРСР: «Слава збирачу і знавцю рідного краю! О, земле, Яременків роди!».
У 1974 р. в м. Бахмачі відбулась наукова конференція, присвячена 100­річчю від дня народження художника Г. Яременка, за участю працівників Чернігівського обласного історичного музею, Конотопського краєзнавчого і Бахмацького історико­краєзнавчого музеїв та київського дослідника творчості Г. Яременка О. Шамраєва.
На жаль, життя видатного дослідника старовини перервалося на 75 році. Багатьом цікавим задумам не вдалося здійснитися.
У 1984 р. музей із с. Бахмача перевезений до міста. Немало сил і енергії в створення нового музею вклав завідувач Е. Воробйов.
Евальдом Івановичем проведена значна підготовча робота по створенню експозиції районного музею. Роботи з художнього оформлення виконував Чернігівський художній комбінат. Теоретичну і практичну допомогу надавав науковий співробітник Чернігівського обласного музею. С. Молочко.
Воробйовим започаткована наукова інвентаризація фондів. Музей поповнився новими експонатами. Так, у 1990 р. до науково­допоміжного фонду надійшло 1200 знахідок археологічної експедиції Українського фонду культури. Експонати, які знайдено у селах Осіч і Обмачево, датуються, в основному, першими століттями І тисячоліття.
З січня 1992 р. провідним науковим співробітником стала Т. Стрикун, а старшим– В. Білоштан.
Протягом 1988­1997 рр. музей був відділом Чернігівського обласного історичного музею, а з травня 1997 р. став Бахмацьким історико­краєзнавчим музеєм.
10 лютого 2005 р. рішенням 21 сесії Бахмацької районної ради 4 скликання музей перейменовано в Бахмацький районний історичний музей.
У вересні 2007 р. музеєм проведена наукова конференція «Німецькі поселення в Україні ІІ пол. ХVІІІ ­ І пол. ХХ ст.», за матеріалами якої виданий науковий збірник. У 2003 р. вийшла друком книга «Голодомор на Бахмаччині. Спогади очевидців».
Бахмацький районний історичний музей багато років виборював право носити славне ім’я нашого видатного земляка, краєзнавця, активіста пам`ятко­охоронної справи М. Яременка.
Рішенням 21 сесії Бахмацької районної ради 7 скликання від 15 серпня 2019 р. музей перейменовано в комунальний заклад «Бахмацький районний історичний музей імені Миколи Гнатовича Яременка» Бахмацької районної ради Чернігівської області.
Сьогодні колектив музею (В. Пушенко, Н. Шевченко, О. Шевченко, Л. Воробйова, Н. Москалець, Т. Леоненко, О. Замерлов) гідно продовжує традиції, започатковані славетним земляком М. Яременком.
Робота закладу спрямована на подальший розвиток історичного краєзнавства, відродження духовної культури народу, виховання патріотизму, поповнення музейних колекцій та збереження безцінної національної спадщини.
Директор КЗ"Бахмацький районний
історичний музей імені М.Г.Яременка"
Валентина Пушенко,
старший науковий співробітник
Наталія Шевченко.
Шановний відвідувачу, Ви не зареєстровані.
Ми радимо Вам зареєструватися або увійти під своїм іменем

Новий коментар

І'мя:*
E-Mail:
Коментар:

Вітання

Нашій дорогій


Детальніше

Всі вітання


Оголошення та реклама


Всі оголошення

Голос Присеймів'я

Телефон/факс редакції: 0-46-35-21503
E-mail: golospris2017@ukr.net, golospris@i.ua
Skype: Голос Присеймів'я
Р/р: UA633808050000000026003588776 код: 02476103
МФО: 380805 ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

Важливо

Передрук інформації дозволяється лише при розміщенні прямого посилання на оригінал.
Адміністрація сайту може не поділяти думку авторів публікацій і не несе відповідальності за матеріали.
^