» Юні екскурсоводи ведуть сторінками історії
Інформація до новини
  • Переглядів: 313
  • Автор: admin
  • Дата: 15-02-2021, 08:20
15-02-2021, 08:20

Юні екскурсоводи ведуть сторінками історії

«Музей — це не припале порохом зібрання експонатів, це — живий оберіг надбань попередніх поколінь» ­ так вважають у Дмитрівській ЗОШ I-­III ст. та активно долучають шкільну молодь,батьків, випускників, мешканців громади до допомоги по наповненню експонатами шкільного музею та вивчення історії рідного краю.
Про те, що територія Дмитрівщини наповнена пам’ятками історії, культури, археології та природного ландшафту, які потрібно збирати, зберігати і досліджувати, щоб зберегти власну самоідентифікацію, тут знають та пам’ятають. Увесь вчительський колектив працює над розбудовую шкільного історико­краєзнавчого музею. Великий перелік речей, що передали вчителі аби поповнити запаси музею. До речі, є тут весільна сукня колишнього завуча школи Віри Пальчиківської. Та не тільки давні речі наявні в колекції музею. Відразу при вході зустрічає експозиція, присвячена сьогоденню, російсько­українській війні, що триває на сході нашої країни. Тут експонується і парадна форма Героя, загиблого в АТО, дмитрівчанина Олександра Пащенка, і прапор з Донецького аеропорту, подарований кіборгом тощо. Привертає увагу експозиція з прізвищами героїв, викарбуваними на стіні.
На сьогодні не всі наявні експонати вдалося розмістити в кімнаті, відведеній під музей, тож в планах значно розширити його площу. А щоб давнина не здавалася нудною та нецікавою, постійно працює над осучасненням викладу матеріалу вчитель історії, краєзнавець, керівник історико­краєзнавчого гуртка «Пошук» Сергій Балашов. Тут вже не в новинку інтерактивна екскурсія – справжня віртуальна подорож, в якій взяти участь можуть самі екскурсанти. Можна не просто подивитись та послухати, а і відразу ж отримати відповіді на питання, що цікавлять, взяти до рук кожен експонат. Екскурсії проводять члени історико­краєзнавчого гуртка Едуарда Жовтенко, Катерина Касяненко, Владислав Ходикін, Софія Сидорчук ( на фото разом з керівником Сергієм Балашовим). Це вже друге покоління екскурсоводів, які супроводжують відвідини музею своїми розповідями. Відразу впадає в очі, що діти багато знають, цікаво розповідають, із запалом ведуть відвідувачів сторінками історії, бережучи та разом з наставником примножуючи знання про рідний край.
Майже чверть століття вчитель присвятив улюбленій справі. Професія відповідає стану його душі, адже проймається справою, якої навчає. «Дмитрівський край має свою давню і вельми цікаву історію, ­ наголошує Сергій Балашов. ­ Ще багато чого в музеї залишилось, як кажуть у кінематографі, за кадром. Кожен експонат, що чекає на експозицію, має свою цінність та історію, тож повинен зайняти відповідне місце. Завжди приємно, коли небайдужі люди дарують речі для музею, і за це висловлюю їм неабияку вдячність. Зі всієї округи приїздять відвідувачі, зустрічі випускників завжди починаються тут».
На жаль, в останні роки з поширенням коронавірусної інфекції екскурсії наживо стали неможливими, та відеозапис екскурсії, який набрав понад 1200 переглядів, можна подивитись на каналі в Ютубі, перейшовши за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Ser8VtpA4MU
Так! У Дмитрівці працюють з сучасними каналами розповсюдження інформації, відео багатьох цікавих доробок можна знайти на просторах Інтернету. Сергій Балашов наповнює у Вікіпедії сторінки, присвячені дмитрівському краю. А ще рекомендує краєзнавець до перегляду відео під назвою «Політ над річкою Ромен»: https://m.youtube.com/watch?v=Bolyx9gaONc
­ Це відео шокуюче для нас, місцевих мешканців, ­ розповідає він. – Річка Ромен зовсім обміліла, можна сказати, що вона убита і забута, а тут справжня повінь.
Політ вчитель здійснив з колишнім учнем, який також тяжіє до вивчення історії рідного краю.
Вміє Сергій Олександрович зацікавити своїм предметом, запалити в серцях учнів незгасимий вогонь, адже як говорив один давньоримський політик і письменник Катон Старший: "Великий той вчитель, який проймається справою, якої навчає". Вивчення історії Дмитрівщини стало справою життя цього простого шкільного вчителя історії, який зумів своїм запалом та енергією не просто залучити учнів до здобуття знань, а і привити любов до рідного краю.
Наталія КОРЕНЬ.
Шановний відвідувачу, Ви не зареєстровані.
Ми радимо Вам зареєструватися або увійти під своїм іменем

Новий коментар

І'мя:*
E-Mail:
Коментар:

Вітання

Нашій дорогій


Детальніше

Всі вітання


Оголошення та реклама


Всі оголошення

Голос Присеймів'я

Телефон/факс редакції: 0-46-35-21503
E-mail: golospris2017@ukr.net, golospris@i.ua
Skype: Голос Присеймів'я
Р/р: UA633808050000000026003588776 код: 02476103
МФО: 380805 ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

Важливо

Передрук інформації дозволяється лише при розміщенні прямого посилання на оригінал.
Адміністрація сайту може не поділяти думку авторів публікацій і не несе відповідальності за матеріали.
^