» Розпочався сезон березового соку
Інформація до новини
  • Переглядів: 30
  • Автор: admin
  • Дата: 5-04-2021, 08:38
5-04-2021, 08:38

Розпочався сезон березового соку

За зиму організм людини вичерпує запаси вітамінів і мінералів, що й викликає її млявість, підвищену стомлюваність, знижує опірність організму, спричинює загострення хвороб. Але мудра природа підготувала нам свої дари, які є чудовими оздоровчими засобами. Тому не пропустіть сезон березового соку.Березовий сік – це чудовий тонізуючий напій, що поліпшує загальне самопочуття, робить людину бадьорою, наповнює силами. А ще – це ефективний засіб у разі набряків, захворювань нирок і сечового міхура, ниркокам’яної хвороби. Він чинить сечогінну та протизапальну дію.
Дієтологи назвали найбільш корисний напій. Ним виявився березовий сік, і не будь­який, а той, що збирають наприкінці березня та на початку квітня. Зазвичай лікувально­оздоровчий курс березовим соком триває місяць. У цей період його потрібно щодня випивати по три склянки в день перед їжею. Не можна пити березовий сік тим, у кого алергія на пилок берези.
Збирати сік потрібно з дерев, які розташовані подалі від промислових зон та автомобільних трас. Його добувають так. У молодих дерев цвяхом чи шилом роблять отвір, куди вставляють трубочку чи лубок, яким сік скапуватиме в посудину. У дорослих дерев отвір роблять за допомогою свердла невеликого діаметра. Упродовж сезону з молодого дерева можна отримати до 30 л соку, зі старшого – до 100 л.
Але хочеться відразу звернутися до всіх, хто братиме участь у зборі соку: будьте дуже обережними, щоб не зашкодити дереву. Після того, як сік закінчив капати, вставте в отвір заздалегідь заготовлений кілочок та замажте її пластиліном, воском чи фарбою. І не забудьте подякувати дереву за те, що воно віддало вам свій сік. Що краще ви поводитиметеся з деревом, то цілющіший ефект отримаєте від його дарів.
На Бахмаччині триває сезон збору березового соку. Запасаються бахмачани цілющою сировиною. Найбільш підприємливі пропонують свої послуги по збиранню соку. Так, ціна коливається від 5 грн за літр до 60 ­ 100 грн за 40 літровий бідон.
Добре знається на справі збирання березового соку і директор КП «Турбота», яке діє у селі Пальчики, Сергій Гурінець (на фото1).
­ Мабуть, років 10 ми заготовляли березовий сік та здавали на консервування на Ніжинський молокозавод. Для цієї справи задіювали 10­15 чоловік мешканців Пальчиків. За день у середньому збирали по 8 т цілющої продукції. Заготовка тривала близько 2 тижнів, але це завжди залежить від погоди. Цим ми займалися на території «Бахмачагроліс», прокручували дерева, які намічалися для вирубки, ­ розповідає Сергій Володимирович. Нині Сергій Гурінець заготовляє березовий сік для своєї сім’ї. Це близько 150 л. Консервуванням займається дружина Сергія Володимировича Наталія. Особливого рецепту не мають, але полюбляють сік із гілочками смородини, з сушкою. Цей напій у сім’ї Гурінців припав до душі усім, тому він швидко розходиться.

Дмитрівщина також почала активно збирати березовий сік . Основною тарою для збирання соку стали пет пляшки 5­6 літрів, банки, відра, зустрічаються поодиноко поліетиленові мішки, але можна і побачити надзвичайний ексклюзив ­ глечик, виглядає досить гарно та одразу повертає спогадами в дитинство, коли глечики використовували широко у побуті.
Наталія Салій із сином Костею (фото2) із Голінки консервує щороку 40 трилітрових банок соку – по 10 на кожного члена сім’ї.
­ Кожного року користуюся новими рецептами, але врешті­решт перевірені свої перемагають. Ми з донькою Оксаною любимо сік зі смородиною. Син Костя полюбляє сік з м’ятою, ­ говорить жінка.
Ось рецепти цих напоїв із записника Наталії:
Березовий сік із м’ятою:
3 л березового соку; 15 гр лимонної кислоти; 50­70 гр м’яти; 100 гр цукру.
Березовий сік зі смородиною:
3 л березового соку;15 гр лимонної кислоти; 3 гілочки смородини; 100­200 гр цукру.
­ Сік ставлю на вогонь та доводжу до 90°C. Знімаю піну і додаю цукор та кислоту, ­ ділиться вправна господиня своїми секретами. ­ Гілочки смородини мию та ріжу так, щоб вони помістилися у банку та не заважали закрутити кришку. Розливаю сік у банки і загортаю у ковдру.
Також має жінка у своєму записнику найпростіший рецепт консервованого соку, яким користується вже кілька років.
­ Цей напій один із найулюбленіших у мого чоловіка, – розповідає Наталія Салій. ­ Суть його приготування дуже проста: стерилізую необхідну кількість банок і кришок. Березовий сік ставлю на середній вогонь, доводжу до кипіння, знімаю піну і додаю цукор. На 5 літрів потрібно в середньому 1 стакан цукру. Нарізую лимон і апельсин кружальцями, шкірку не прибираю, обдаю окропом і розкладаю у банки. У 3 літрову банку кладу 2 кружальця лимона і 3 кружальця апельсина. Розливаю сік у банки, закручую кришки і перевертаю.
Долучаються до збору березового соку і голінці Микола Гапоненко та Віктор Герасименко (на фото3). Миколі Васильовичу смакує сік , що консервують з гілочками смородини. Серед місцевих мешканців цей сік є одним із найулюбленіших. Також чоловік обов'язково робить 40 л соку з сухофруктами з додаванням ягід шипшини та вощини. Віктор Афанасійович говорить, що його дружина Галина щороку консервує березовий сік різними способами. Смачними і корисними напоями втамовують спрагу ціле літо. І внучки Віктора Афанасійовича, у нього їх чотири, також із задоволенням люблять пити зібраний дідусем сік. А особисто чоловіку найсмачніший класичний вид соку­ заправлений смаженим ячменем. Він його робить сам.
Як відомо, березовий сік здавна славиться своїми корисними властивостями. Весняний сезон, коли його збирають і п’ють свіжим, дуже швидко проходить, це лише 2­3 тижні. А тому, вдосталь насолодившись свіжими березовим соком, його також заготовляють про запас, роблячи квас та іншу консервацію. Пастеризований березовий сік, квас із березового соку з родзинками або зі смаженим ячменем, березовий сік із сухофруктами, із м’ятою, мелісою, з апельсином, з лимоном, з гілочками смородини, з чаєм «Каркаде», з цикорієм, з чорносливом, з ананасом, з льодяниками дюшесу, барбарису, м’яти тощо припаде всім до смаку.
Наталія КОРЕНЬ.
Шановний відвідувачу, Ви не зареєстровані.
Ми радимо Вам зареєструватися або увійти під своїм іменем

Новий коментар

І'мя:*
E-Mail:
Коментар:

Вітання

Нашій дорогій


Детальніше

Всі вітання


Оголошення та реклама


Всі оголошення

Голос Присеймів'я

Телефон/факс редакції: 0-46-35-21503
E-mail: golospris2017@ukr.net, golospris@i.ua
Skype: Голос Присеймів'я
Р/р: UA633808050000000026003588776 код: 02476103
МФО: 380805 ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

Важливо

Передрук інформації дозволяється лише при розміщенні прямого посилання на оригінал.
Адміністрація сайту може не поділяти думку авторів публікацій і не несе відповідальності за матеріали.
^