» Завжди милуюся жнивами
Інформація до новини
  • Переглядів: 507
  • Автор: admin
  • Дата: 2-08-2021, 08:44
2-08-2021, 08:44

Завжди милуюся жнивами

Шумлять, хвилюються жита.
погляньте лиш навколо­
пшениця стигла, золота
додолу хилить колос.
І на широке поле те
зайшли уже комбайни.
І ллється збіжжя золоте,
дорідне, урожаєм.

Липень – маківка літа, а для хліборобів– відповідальна жнивна пора, своєрідний іспит на оперативність та відповідальне ставлення до роботи, аби вчасно і без втрат зібрати вирощений урожай. Адже від злагодженої та продуктивної роботи аграріїв залежить чи буде в українських родинах хліб і до хліба.
За словами головного інженера ПСП «Авангард» Миколи Кота до жнив у господарстві розпочали готуватися заздалегідь і дуже ретельно: оглянули і відремонтували техніку, вдосталь запаслися пально­мастильними матеріалами, організували належний протипожежний захист та провели інструктаж працівників, задіяних на збиранні урожаю.

Можна з впевненістю сказати , що все тут до ладу, бо всім серцем вболіває за справу свого життя природжений аграрій, депутат міської ради, керівник одного з передових господарств Бахмаччини ПСП «Авангард» Василь Булах. Як справжній господар він особисто постійно тримає все на контролі, турбується за розвиток підприємства, умови праці людей, добробут населених пунктів, де обробляє землю. Відповідно і від працівників та провідних спеціалістів вимагає добросовісного та відповідального ставлення до роботи. Ще вдосвіта щодня буває Василь Миколайович у полі, на молочному комплексі, аби на власні очі побачити, що вже зроблено, а що треба зробити. Від того, звісно, і має очолюване ним підприємство вагомі результати. Недарма ж говорять: « Як дбаєш, так і маєш». З вдячністю та шаною відгукуються про нього люди. Оскільки знають, що добрий душею і щирий серцем керівник сільгосппідприємства, незважаючи на посаду, знає всіх працівників, завжди підтримає, допоможе тим, хто цього потребує.

Ні для кого не секрет, що сільське господарство тримається на ентузіастах, які люблять землю та свій народ. Нелегко нині аграріям даються дорідні врожаї, високі надої, і справжню їхню ціну знають ті, хто взяв на себе почесну і важку місію – працювати на цій землі і годувати країну, адже з кожного маленького зернятка починається добробут українців та держави в цілому.
На фінішну пряму по збиранню ранніх зернових виходять трудівники поля у ПСП «Авангард». У нинішньому році жнивувати почали пізніше ніж торік. Затяжна весна з холодними ночами значно сповільнила дозрівання зернових. Та попри всі примхи погоди сподіваються у господарстві на гарний урожай, адже заклали для нього гарну основу , виконавши необхідні агротехнічні заходи, а це і вчасний обробіток грунту, і підживлення рослин, і обробка проти шкідників та хвороб. Вже впоралися тут з ріпаком, майже завершили обмолот пшениці, розпочали збирати ячмінь.
Аби зробити репортаж про жнивну кампанію, вирушила на залиті сонцем лани сільгосппідприємства. Відразу можна сказати, що доброго господаря видно по тому, як впорядковане його господарство. Безкраї поля милують око. Там , де потужні комбайни зібрали зернові, відразу затюковують солому, яку у подальшому використовуватимуть для годівлі худоби. На молочному комплексі можна побачити її цілі піраміди. Паралельно із жнивами триває тут заготівля кормів, оскільки окрім рослинництва займаються у ПСП «Авангард» і тваринництвом. Потім, не зволікаючи, передисковують грунт під майбутній урожай. Милують око обкошені узбіччя польових доріг. І ось видніється золотавий 280­ гектарний лан, де колоситься стигла пшениця високоурожайного сорту «Валенсія». Уклінно схиляє вона дорідні колоски перед трударями полів , ніби
дякуючи за турботу. Від роси і до роси трудяться на полі досвідчені комбайнери Олег Рудько, Віктор Бойко, Микола Ященко, Сергій Єфімов. Пліч­о­пліч з ними працюють помічники Володимир Сесько, Микола Новоселець, Олександр Орел, Анатолій Білоножко. Всі вони стараються, аби за сприятливих погодніх умов зібрати все до зернини. Загінку за загінкою вміло долають вони потужними комбайнами марки «CLAAS». За день злагодженої праці їм вдається намолотити по 150 тонн бурштинової пшениці. На той час жниварям за два дні вдалося впорати 200­ гектарний лан. У битві за урожай ці сумлінні працівники беруть участь вже декілька років поспіль. Їх можна назвати справжніми професіоналами хліборобської справи, які докладають максимум зусиль та майстерності, аби безперебійно тривав робочий процес. Яка ж то радість бачити, коли, виблискуючи на сонці, золотавим струмком до великовагових автомобілів ллється дорідне зерно, яке транспортується на тік. Там воно очищається і, за потреби, доводиться у сушарках до потрібної кондиції та зберігається у власних складських приміщеннях.
Велику увагу у господарстві приділяють техніці безпеки під час жнив. На випадок пожежі поле оборане, а на узбіччі на тракторі із бочкою, заповненою водою, чергує працівник, який чітко знає свої обов’язки. Оскільки сільськогосподарська техніка постійно задіяна у полі, саме тут відбувається її заправка. На бензовозі пально­мастильні матеріали підвозить водій Андрій Худенко. Турбуються у підприємстві про умови праці людей. Щоб не втрачати дорогоцінний час, подбали про харчування працівників у полі. Смачні та поживні страви готують кухарі у власній їдальні ПСП"Авангпрд".
Край поля чекають свого часу трактори з дисками. Механізатори організовано здійснюють лущення стерні, без затримки виконуються інші агротехнічні заходи, що гарантують успіх майбутнього зажинку. Трудівникам поля він неодмінно вдасться, бо ж працюють з душею, не покладаючи рук. Адже у нас аграрна країна і саме сільськогосподарська галузь сприяє її розквіту та добробуту. Недарма Україну називали житницею Європи. Сподіваюсь, що за такої злагодженої організації праці аграріям у стислі строки вдасться зібрати вирощений
урожай. Кожне зернятко, кожен колосок для хліборобів ­ символ добробуту та впевненості у завтрашньому дні. Адже без хліба­ немає життя, а без невтомних, сильних рук трудівників поля­ запашної паляниці на столах українців. Після того, як побувала на жнивних ланах, переконалася, що будемо з хлібом. Цю живу картину жнив сама бачила і для читачів описала.
Світлана Кириленко.
Шановний відвідувачу, Ви не зареєстровані.
Ми радимо Вам зареєструватися або увійти під своїм іменем

Новий коментар

І'мя:*
E-Mail:
Коментар:

Вітання

Нашій дорогій


Детальніше

Всі вітання


Оголошення та реклама


Всі оголошення

Голос Присеймів'я

Телефон/факс редакції: 0-46-35-21503
E-mail: golospris2017@ukr.net, golospris@i.ua
Skype: Голос Присеймів'я
Р/р: UA633808050000000026003588776 код: 02476103
МФО: 380805 ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

Важливо

Передрук інформації дозволяється лише при розміщенні прямого посилання на оригінал.
Адміністрація сайту може не поділяти думку авторів публікацій і не несе відповідальності за матеріали.
^