» Вакцинація: за чи проти
Інформація до новини
  • Переглядів: 294
  • Автор: admin
  • Дата: 9-08-2021, 08:17
9-08-2021, 08:17

Вакцинація: за чи проти

Дискусії щодо того, робити дітям щеплення чи ні в Україні поширюються давно. Одні переконують, що кращого захисту від інфекцій, аніж вакцинація, нині не існує, інші стверджують, що щеплення не захищають від хвороб, а лише завдають серйозного удару по імунітету дитини.
В останні роки в Україні розгорнулась масова «антивакцинальна кампанія», прихильники якої виступають проти вакцинації. Суть вакцинації полягає в тому, що дитині вводять ослаблені чи вбиті мікроорганізми, або їхні окремі складові. Коли такі антигени потрапляють до організму людини, імунна система продукує захисні антитіла та клітини довгострокової пам’яті для його захисту. Саме вони й відповідають за стійкість до інфекцій, тобто є імунітетом проти певної хвороби. Складається ситуація, коли дитина нібито перехворіла на цю хворобу, але в надлегкій формі. Зате, коли вона зустрінеться зі справжньою інфекцією, в її організмі вже будуть в наявності клітини пам’яті для захисту від хвороби. Отже вакцина «тренує» імунну систему, вчить її як боротися зі збудниками інфекцій. І чим раніше відбувається вакцинація, тим міцніший захист організму від інфекції.
Важливо розпочати вакцинацію дитини в 3­х місячному віці, а в багатьох країнах світу її розпочинають раніше – в 2 місяці. Причиною є те, що після трьохмісячного віку організм дитини практично втрачає захисні антитіла проти різних інфекційних збудників, які були отримані від матері внутрішньоутробно. У віці старше 3­х місяців зустріч з інфекцією для немовляти може стати фатальною. Тому імунізація в ранньому віці є вкрай необхідною.Серед мікроорганізмів, із якими успішно борються за допомогою щеплень – віруси кору, краснухи, паротиту, поліомієліту, гепатиту В, а також бактерії туберкульозу, дифтерії, кашлюку та правцю. З 2006 року в Україні введене нове щеплення – проти гемофільної інфекції.
Деякі батьки вважають, що вакцина спричинить шкоду їх дитині і відмовляються виконувати свій громадянський і батьківський обов’язок – вакцинувати дитину. Батьківський – оскільки вони не забезпечують дитині захист від дифтерії, від правця та інших хвороб, наражаючи її на ризик. Громадянський – тому що цим вони порушують законодавство і чинять за принципом: я роблю, як хочу, а інші мене не цікавлять. І в цьому випадку вступає в силу стаття закону про «Захист населення від інфекційних хвороб», в якій сказано, що дитина, котра не має протипоказів до вакцинації, без щеплень не може відвідувати дитячий колектив.
Вакцини існують не для того, щоб дотриматися формальності при відвідуванні дитячого колективу, а для того, щоб діти не хворіли і не помирали від тих інфекцій, проти яких є вакцини.
Противники вакцинації все частіше намагаються звинувачувати медиків в тому, що вони використовують неякісні вакцини.
Тут можна констатувати наступне: на сьогодні вакцини, які використовуються в педіатрії, є досить різноманітними за своїм антигенним складом, вмістом та кількістю стабілізаторів та речовин, які підвищують їх імуногенність, тобто здатність викликати імунну відповідь на їх введення. Тому говорити про те, що є вакцини якісні і неякісні – не коректно. Основне – вони всі є різними за складом. За кошти державного бюджету закуповуються вакцини різних виробників, як вітчизняні так і закордонні. Кожна вакцина призначена для певної вікової категорії дітей. Як правило, на перші щеплення плануються ацелюлярні вакцини, які є найменш реактогенними. Перевага надається комбінованим вакцинам, які містять 3­5 антигенів, що зменшує кількість ін’єкцій дитині. Серед них є живі та неживі (інактивовані) вакцини, ацелюлярні (розщеплені) та повноклітинні. На сьогодні в Україні контроль якості медичних імунобіологічних препаратів здійснюється сертифікованою ВООЗ лабораторією ДП "Державний експертний центр МОЗ України", яка має усі необхідні дозвільні документи. При цьому переважна більшість вакцин, які закуповує МОЗ – використовуються не тільки в Україні, а й у багатьох провідних країнах світу.
І сьогодні позитивним є те, що батьки мають право вибору – вакцинувати свою дитину вакцинами, які закуповуються за кошти державного бюджету, або придбати вакцину в аптеці за власні кошти. Яку вакцину вибрати – підкаже кваліфікований лікар. Наприклад, дитину з неврологічними проблемами в стані здоров’я краще вакцинувати сучасною ацелюлярною вакцинною. Тоді імовірність виникнення температурних реакцій буде менше 5%.
При вакцинації дітей­алергіків треба зважати на складові вакцини, оскільки різні виробники використовують різні середовища для вирощування вакцинальних антигенів. Наприклад, для виробництва деяких вакцин використовується курячий ембріон, в деякі вакцини в якості стабілізатора входить антибіотик. Якщо людина має сильну алергію до яєчного білка або на антибіотик, який входить в склад вакцини, їй, зрозуміло, буде небезпечно щепитися такою вакциною – це може викликати набряк Квінке або анафілактичний шок. Для людей з тяжкими імунодефіцитами небезпечною може бути вакцинація живими вакцинами, тобто такими, які містять живі ослаблені мікроорганізми.
Отже – вибір за батьками, а допоможе їм у виборі – кваліфікований медичний працівник.
Як свідчить досвід розвинутих країн – Швеції, Японії, Великобританії, вже «забута» хвороба повертається, коли рівень охоплення вакцинацією знижується до 50%. У декларації прав дитини, затвердженій резолюцією Організації Об’єднаних Націй від 20.11.1959 № 1389 (XIV) чітко визначено, що кожна дитина має право на захист свого здоров’я найбільш сучасними засобами. А більш сучасного та надійного засобу захисту людини від інфекційних захворювань, ніж вакцинація, на сьогодні не існує.
І кожна дитина має право отримати цей захист!
Алла Бойко, лікар педіатр Бахмацької амбулаторії
загальної практики сімейної медицини.
Шановний відвідувачу, Ви не зареєстровані.
Ми радимо Вам зареєструватися або увійти під своїм іменем

Новий коментар

І'мя:*
E-Mail:
Коментар:

Вітання

Нашій дорогій


Детальніше

Всі вітання


Оголошення та реклама


Всі оголошення

Голос Присеймів'я

Телефон/факс редакції: 0-46-35-21503
E-mail: golospris2017@ukr.net, golospris@i.ua
Skype: Голос Присеймів'я
Р/р: UA633808050000000026003588776 код: 02476103
МФО: 380805 ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

Важливо

Передрук інформації дозволяється лише при розміщенні прямого посилання на оригінал.
Адміністрація сайту може не поділяти думку авторів публікацій і не несе відповідальності за матеріали.
^