» Відкрито меморіальні дошки
Інформація до новини
  • Переглядів: 298
  • Автор: admin
  • Дата: 15-11-2021, 08:28
15-11-2021, 08:28

Відкрито меморіальні дошки

Бахмаччина має багату історію та неповторну творчу спадщину, яку по собі залишили непересічні особистості,що мешкали на Присеймів’ї. А ми, нащадки, повинні берегти пам'ять про наших земляків, твори яких відомі по всій Україні. Тож символічно, що 9 листопада, у День української писемності та мови, у Бахмачі відбулася неординарна подія – відкриття меморіальних дошок на честь письменників Вілія Москальця та Володимира Кашки. Видатні творці, талановиті майстри слова ­ це не тільки наше минуле, а й візитівка Бахмаччини сьогодні.
На урочистості з цієї нагоди посадовці та громадськість зібрались біля будинків по вулиці Соборності 50 та 17, де мешкали письменники. Присутні згадували про творчий шлях митців, цитували їх твори. У заходах також брали участь рідні видатних земляків, які поділилися теплими спогадами, що надало подіям особливої щирості. Право відкрити пам’ятні дошки, встановлені на фасадах будинків, було надано дружинам письменників та Бахмацькому міському голові Павлу Шимку.
Ініціаторами виготовлення пам’ятних дошок вис­тупили депутати Бахмацької міської ради минулого скликання Валерій Петренко та Михайло Виноградов. Втілив ідею в життя на благодійних засадах підприємець Сергій Лях. Присутні на заході були єдині в думці про необхідність повного видання творів Вілія Москальця і Володимира Кашки.
Вілій Костянтинович Москалець (1.05.1927­30.06. 2001) ­ письменник, журналіст, автор повісті "Сейм виходить з берегів", за сценарієм якої було знято однойменний фільм, численних оповідань та роману "В краю білокорих беріз".
Народився у селі Матіївка. До війни Вілій Москалець закінчив сім класів середньої школи в Батурині. У 1944­1951 роках перебував у лавах Радянської армії. Без відриву від служби навчався у середній школі в Хімках під Москвою, закінчив десять класів. Працював у Батурині завідувачем відділу культури, редактором місцевої районної газети, а згодом кореспондентом та завідувачем відділу листів Бахмацької районної газети «Радянське село», потім кореспондентом­організатором районного радіомовлення. Похований у рідному селі
Матіївка.
Володимир Васильович Кашка (14.07.1954– 08.10.2006) — письменник, журналіст, автор поезій та роману "Житло". Один із засновників БОТУМ ­ Бахмацького об'єднання Товариства української мови імені Т. Шевченка, яке виступило ініціатором встановлення першої в Україні пам'ятної плити гетьману Мазепі у Батурині.
Народився у с. Дубовий Гай Прилуцького району. З відзнакою закінчив Прилуцьке педагогічне училище і вступив до Київського державного університету ім.Т.Шевченка, але провчився лише два місяці, відтак забрав документи і пішов в армію. Закінчив Московський літературний інститут з відзнакою. У 1977 р. Володимир Кашка заснував у Бахмачі творче об’єднання ДАК, з якого згодом розвинулася Бахмацька літературна школа, її яскраві представники — Кость Москалець, Андрій Деркач, Микола Туз. справив помітний вплив на творчість бахмачанина Юрія Ананка.
Художні твори зміг видавати після 1990­их років. Вони позначені сміливою метафоричністю та, водночас, свідомим заземленням до території, де жив автор ­ околиці Батурина та річки Сейм, залізничне місто Бахмач. Створив новели, у яких згадував десятки дов­колишніх сіл: Тиниця, Біловежі Перші, Бахмач Другий, Григорівка, Терешиха, Обмачів, Острів, Халимонове, Матіївка, Дмитрівка, Пальчики, Красне, Митченки. Похований у селі Бахмач.
Наталія КОРЕНЬ.
Шановний відвідувачу, Ви не зареєстровані.
Ми радимо Вам зареєструватися або увійти під своїм іменем

Новий коментар

І'мя:*
E-Mail:
Коментар:

Вітання

Нашій дорогій


Детальніше

Всі вітання


Оголошення та реклама


Всі оголошення

Голос Присеймів'я

Телефон/факс редакції: 0-46-35-21503
E-mail: golospris2017@ukr.net, golospris@i.ua
Skype: Голос Присеймів'я
Р/р: UA633808050000000026003588776 код: 02476103
МФО: 380805 ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

Важливо

Передрук інформації дозволяється лише при розміщенні прямого посилання на оригінал.
Адміністрація сайту може не поділяти думку авторів публікацій і не несе відповідальності за матеріали.
^