» Допомагати людям - надзвичайно благородна справа -
Інформація до новини
  • Переглядів: 333
  • Автор: admin
  • Дата: 6-12-2021, 08:42
6-12-2021, 08:42

Допомагати людям - надзвичайно благородна справа -


Допомагати людям - надзвичайно благородна справа - все це добре розуміють ті, хто пов’язав свою долю з медициною. Адже, обираючи професію медика, вони стають частиною особливої спільноти людей, які свідомо вирішили піклуватися про людське здоров’я. Не кожен здатен витримати таке навантаження та відповідальність. Проте ті, хто тривалий час працює у медичній галузі та сумлінно виконує свої обов’язки, гідні високої поваги. Всі ми знаємо, що робота медиків у селі дещо різниться від міста. На їхніх плечах, без перебільшення, турбота про здоров’я всіх сільських мешканців. У будь­який час дня і ночі, незважаючи на примхи погоди, поспішають вони на допомогу до своїх підопічних. А як інакше, адже сільський фельдшер має бути готовим до всього.
Незважаючи на всі складнощі професії, завідуюча ФАПом села Веселе Людмила Володимирівна Савченко вже 32 роки віддано служить обраній справі, із них 24 очолює медичний заклад. Знають і поважають її люди за добру вдачу та професіоналізм. Адже майже кожен зобов’язаний їй здоров’ям, а подекуди й життям. Нині обслуговує Людмила Володимирівна 190 мешканців населеного пункту, більшість із яких поважного віку. Майже щодня поспішає вона на виклики, аби зарадити чужій біді, за потреби консультує у телефонному режимі. До речі, до місця роботи цій енергійній жінці доводиться долати п’ятикілометрову відстань і це лише в один кінець. За сприятливої погоди гарним помічником для неї є велосипед, а коли настає зима, часто підвозить чоловік. Окрім медичної допомоги, жінка­фельдшер до кожного знайде потрібні слова підтримки, розрадить або просто поговорить. Для селян поважного віку такий прояв уваги та доброзичливого ставлення є дуже важливим. Для них вона, як промінчик сонця, який зігріває у потрібну мить. Людмила Володимирівна завжди прагне працювати так, аби догодити людям. Розуміє, що у нинішній час пенсіонерам важко діставатися до міста, а без ліків майже неможливо обійтися. Отож при ФАПі діє аптечний пункт, куди завідуюча привозить необхідні для людей медикаменти. Часто їй доводиться доставляти пігулки та мікстури особисто до пацієнтів. Про неї добре відгукуються не лише мешканці Веселого, а й Григорівки. Адже ніколи й нікому вона не відмовляє у допомозі. Про досвідчену фельдшерку із сільської глибинки одного разу мені повідомила староста села Григорівки та Веселого Олена Тупа. Саме Олена Миколаївна порадила написати нарис про нелегкі трудові будні медичного працівника у селі.
Професійний шлях Людмили Володимирівни Савченко­ це не один десяток років гарту, витримки та неоціненного досвіду, набутого життям. Вона ніколи й не мріяла про іншу професію, не обирала кращих перспектив. Віддана медицині і жодного разу не пошкодувала про обрану професію. А почалося все ще зі шкільних років. Наполегливість у досягненні мети, сумлінне навчання, підтримані свідомим бажанням допомагати людям, зробили свою справу. Разом з подружкою вирушили вступати до Новгород­Сіверського медичного училища. І ось вона вже студентка. З радістю опановувала фах, який відразу припав до душі. До навчання юна Людмила ставилася серйозно­ постійно відвідувала лекції, практичні заняття, читала багато наукової літератури. Вже тоді розуміла ступінь відповідальності медичного працівника, де ціною помилки може стати життя людини. Та все ж молодість є молодість, тому знаходила час і на відпочинок з подружками. Швидко промайнули студентські роки. Так склалося, що трудовий шлях розпочала далеко від дому – на Крайній Півночі у місті Воркута у 1989 році. Працювала медсестрою у стоматологічному відділенні міської лікарні. З перших днів відчувала доброзичливе ставлення колег, які залюбки ділилися досвідом. Робота приносила задоволення, адже займалася тим, до чого прагнула. Та життя внесло свої корективи. Коли повернулася на малу батьківщину, без роботи не сиділа. Колишній лікар Григорівської лікарні Андрій Трохимович Курило запропонував молодій медичці очолити ФАП у с. Веселому. Довго не вагалася, хоча й були певні перестороги. Праця ж не з легких, є багато аспектів, які потрібно вирішувати, виходити з тих чи інших ситуацій.
­По­різному бувало, всього й не пригадаєш, але вдавалося знайти вихід, порозумітися з людьми. Нерідко доводилося виїжджати на виклики і вночі, бо ж хвороби ранку не чекають. А час у наданні першої медичної допомоги відіграє важливу роль. Від цього у подальшому залежить лікування пацієнта. Так прийшло усвідомлення, що професія медика­ це цілодобова напружена праця, ­розповідає фельдшерка.
Нині завдяки керівництву ФАП забезпечений всім необхідним. У достатній кількості виділяються ліки, маємо необхідне медичне обладнання.
Не лише роботою живе Людмила Савченко. Вдома на неї, як водиться в селі, чекає сила­силенна справ. Разом з чоловіком тримають вони господарство, обробляють городи. Гарними помічниками батькам є вже дорослі діти­ донька Аня та син Іван. А коли випадає нагода перепочити, тішиться господиня квітами, яких у неї дуже багато. Ніби всі кольори веселки зібрала вона у себе на подвір’ї. Та особливо подобаються їй троянди, які віддячують щедрим квітуванням до пізньої осені. Взимку теж не залишається жінка без квітів. Залюбки доглядає вона за кімнатними рослинами.
З теплотою згадує Людмила Володимирівна прожиті роки, проте відразу додає, що кожен вік є по­своєму гарним і людина стає щасливою лише тоді, коли себе реалізувала.
Світлана Кириленко.
Шановний відвідувачу, Ви не зареєстровані.
Ми радимо Вам зареєструватися або увійти під своїм іменем

Новий коментар

І'мя:*
E-Mail:
Коментар:

Вітання

Нашій дорогій


Детальніше

Всі вітання


Оголошення та реклама


Всі оголошення

Голос Присеймів'я

Телефон/факс редакції: 0-46-35-21503
E-mail: golospris2017@ukr.net, golospris@i.ua
Skype: Голос Присеймів'я
Р/р: UA633808050000000026003588776 код: 02476103
МФО: 380805 ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

Важливо

Передрук інформації дозволяється лише при розміщенні прямого посилання на оригінал.
Адміністрація сайту може не поділяти думку авторів публікацій і не несе відповідальності за матеріали.
^