» Хліб - основа життя
Інформація до новини
  • Переглядів: 679
  • Автор: admin
  • Дата: 6-01-2016, 12:48
6-01-2016, 12:48

Хліб - основа життя

Хліб за всіх часів вважався святинею, з якою пов’язані звичаї, традиції і вірування. А ще це той продукт, який ми споживаємо щодня. Про такий звичний і в той же час прадавній, овіяний чисельними легендами, плід хліборобської праці, йшлося на заході в Бахмацькій центральній районній бібліотеці, на який запросили фінансового директора ФГ «Булах В.М.» Олену Оніщенко та технолога пекарні господарства Ларису Черненьку.

Гості завітали не з пустими руками. Аромат свіжоспечених хлібобулочних виробів наповнив кімнати бібліотеки. Саме із відзначення цієї властивості і розпочала захід ведуча, бібліотекар відділу обслуговування Валентина Матяш.

­ Чи знаєте ви, як пахне хліб? Неповторний запах. Він робить хліб живим. Давайте, на хвильку затамувавши подих, відчуємо цей запах, ­ звернулася Валентина Миколаївна до учнів 10­11 класів ЗОШ №4.

­ А знаєте чому при випіканні хліба утворюється такий аромат, адже запах хліба ні з чим не зрівняти?­ продовжила Лариса Черненька, їй вдалася здивувати учнівську молодь відповіддю на це питання. Школярі почули формули, процеси, які вивчали на уроках хімії, фізики та біології. І, здавалося, такий процес випікання хліба перетворився на складну технологію виготовлення. Розповідала вона і про етапи виробництва хлібобулочних виробів, терміни їх зберігання, які становлять 2­3 доби. Поділилася технолог і секретами виробництва, які можуть допомогти при випічці вдома. Так, змащуючи вироби, потрібно в змащувальну рідину додавати трішки солі, тоді вони не будуть пригорати зверху. А щоб готова випічка довго не черствіла, потрібно зробити заварку: частину молока закип’ятити на вогні та зварити, додавши 2 ложки борошна. Від секретів приготування тіста Лариса Василівна перейшла до майстер­класу з формування різних виробів з тіста. Не тільки учні, а й вчителі та працівники бібліотеки з цікавістю спостерігали, як за лічені секунди технолог з вправністю формувала хлібобулочні вироби.

Розповіла вона про процес виробництва хліба у пекарні ФГ «Булах В.М.». Тут користуються традиційними технологіями виготовлення хліба: опарним методом та на основі закваски. Використовується лише натуральна сировина без використання хімічних та штучних добавок, стабілізаторів, консервантів. Борошно та додаткова сировина, які використовують для виготовлення хліба, підлягають контролю на якість та хлібопекарські властивості. Фермерське господарство займається і вирощуванням зерна. Тобто діє закритий цикл виробництва: від сівби до виготовлення хлібобулочних виробів. Пекарня оснащена сучасним обладнанням. Не обій­шла технолог своєю увагою також і одного з важливих факторів, без дотримання якого не може бути якісного продукту, ­ це чистота. За цим уважно слідкують на підприємстві. Сьогодні на вибір покупця пропонується батон нарізний вищого ґатунку та хліб: житньо­пшеничний, кишинівський ( із суміші I та II ґатунків пшеничного борошна), раменський, український (із суміші борошна пшеничного ІІ ґатунку та житнього І) та висівковий, який рекомендовано для споживання хворим на серцево­судинні захворювання та з порушеним обміном речовин. Найбільшою популярністю серед бахмачан користуються батони та житньо­пшеничний і висівковий хліб. Крім того йшлося й про переваги професії пекаря, адже ця професія затребувана в сучасних умовах.

­ До речі, знаю з власного досвіду, що гарні пекарі виходять із хлопців,­ зазначила Лариса Черненька, довелося їй працювати майстром виробничого навчання Бахмацького професійно­технічного училища №4, багато пекарів зав­дячує їй своїми знаннями.

Що професія пекаря затребувана, підтвердила і фінансовий директор ФГ «Булах В.М.» Олена Оніщенко.

­ Відкриваючи виробництво, ми стикнулися з проблемою недостачі кваліфікованих кадрів,­ зазначила Олена Василівна. – На сьогодні в пекарні працює 3 зміни по 4 пекарі. За зміну випікаємо 2­2,5 тисячі одиниць хлібобулочних виробів. Ми працюємо тільки третій місяць. Реалізовуємо продукцію у двох фірмових кіосках, розташованих на ринку «Колос» і по вул.Жовтневій, та в магазинах міста Бахмач та району. Це тільки початок. У майбутньому плануємо розширити виробництво, збільшувати ринок збуту.

По завершенню заходу гості пригостили учнів смачною випічкою. Впевнена, що школярі не тільки посмакували здобними виробами, а й отримали багато корисної інформації, яка стане їм у нагоді, адже пам’ятатимуть, що хліб ­ то основа життя.

Наталія КОРЕНЬ.

Шановний відвідувачу, Ви не зареєстровані.
Ми радимо Вам зареєструватися або увійти під своїм іменем

Новий коментар

І'мя:*
E-Mail:
Коментар:

Вітання

Яні Дворнік

Яні ДВОРНІК
на 18­річчя,
яке вона святкуватиме

18 жовтня
Мила імениннице, вітаємо тебе з днем народження. Радість наша, бажаємо тобі світитися від щастя і опромінювати цей світ своєю красою, насолоджуватися кожною миттю свого життя і зберігати в пам’яті всі добрі моменти. Нехай везіння і удача стануть твоїми друзями в справах, нехай любов і радість будуть вірними супутниками в житті.
Дідусь Коля, бабуся Наташа, дядя Саша, тьотя Свєта.

Детальніше

Всі вітання


Оголошення та реклама


Всі оголошення

Голос Присеймів'я

Телефон/факс редакції: 0-46-35-21503
E-mail: Golospris@cg.ukrtel.net
Skype: Голос Присеймів'я
Р/р: 26003588776 код: 02476103
МФО: 380805 ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

Важливо

Передрук інформації дозволяється лише при розміщенні прямого посилання на оригінал.
Адміністрація сайту може не поділяти думку авторів публікацій і не несе відповідальності за матеріали.
^