» Чоловік вже вкотре допомагає впорядковувати територію села
Інформація до новини
  • Переглядів: 433
  • Автор: admin
  • Дата: 23-06-2022, 13:18
23-06-2022, 13:18

Чоловік вже вкотре допомагає впорядковувати територію села


Тільки-но настає весна - селяни беруться за роботи на полях, присадибних ділянках, садах. Для цього більшість використовує сільськогосподарську техніку, що дає можливість підвищити продуктивність праці, скоротивши при цьому фізичні зусилля. Проте є невеликі ділянки, де неможливо впоратися трактором, тож застосовують мотоблоки, а, при можливості, коней. Прикро констатувати, та останнім часом кількість коней у селах значно зменшилась, але окремі господарі зберігають традиції використання вправних гривастих помічників у сільському господарстві. Звісно, клопотів з їх утриманням вистачає, але, коли до цих тварин лежить душа, то й турбота в радість. Коні, звичайно ж, потребують особливого догляду, але їм не потрібні ні запчастини, ні мастила і байдуже, яка ціна на пальне. Особливо, зважаючи на ситуацію, яка нині склалася на ринку нафтопродуктів, не кожен може собі дозволити придбати дизпаливо та бензин, а роботу виконувати треба. Зрештою, на поміч приходить жива тягова сила. Отож без коней у селі не обійтися.
Погожого дня на вулиці Центральній у селі Курінь побачили Івана Сергійовича Горбача, який вправно керував двома кіньми, запряженими в косарку. На прохання старости села Леоніда Вдовенка чоловік обкошував узбіччя дороги. Побачивши зацікавлення, він зупинився та розповів про своїх підопічних - коней на клички Маша та Марта. Ці горді й доглянуті тварини вже декілька років його надійні помічниці. Кобилу Машу Іван Сергійович придбав у селі Острів. Вона виявилася норовливою, вміла показати характер. Набравшись терпіння, із знанням справи господарю вдалося приборкати тварину та привчити виконувати сільськогосподарські роботи, оскільки чоловік має косарку, гребку, саджалку, обгортач, борони, плуг, котки тощо. Наприклад, заготовляти сіно вручну важко і довготривало, а за допомогою коней- швидко та вигідно. Коням потрібен час, щоб розпізнати й відчути людину. І врешті-решт доброта і ласка роблять свою справу. Згодом Маша народила лошатко, яке назвали Мартою. Нині вона вже п’ятирічна кобила, яка нарівні з матір'ю виконує різні роботи. Не відмовляє у допомозі Іван Сергійович і своїм односельцям. Відгукливий та доброзичливий чоловік кому сіно перевезе, кому скосить та загребе. А про боронування вже нічого й казати. Вдячні люди власнику коней за якісну та добросовісну роботу. Це не перші коні у господарстві Івана Сергійовича Горбача. Спочатку у місцевому колгоспі чоловік придбав кобилу Розу. Потім була Голубка та Орлик. Про кожну тварину він може розказати багато цікавих фактів.
Любов до коней чоловік перейняв від батька Сергія Степановича, який працював конюхом у місцевому колгоспі. Тож, будучи дитиною, багато часу проводив на конюшні- доглядав лошат, навчився запрягати та розпрягати дорослих коней. Раніше у сільгосппідприємствах їх тримали багато. Без коней не обходилися у селі.
Свій трудовий шлях Іван Сергійович розпочав у 1958 році їздовим у ланці. Парою коней возив воду, овочі тощо. Довелося побувати і на цілині, де опанував професію тракториста. Після повернення на батьківщину працював на тракторі у «Сільгосптехніці», місцевому колгоспі. Професійна стежина чоловіка завершилася у сільгосппідприємстві «Авангард», де він трудився у будівельній бригаді. І от з 2004 року Іван Сергійович перебуває на заслуженому відпочинку. Разом із дружиною виховав дві доньки, має четверо онуків та правнучку.
Літній чоловік не сидить склавши руки, а постійно трудиться, доглядає за господарством, обробляє городи, заготовляє корми, бо окрім коней тримає родина Горбачів корову, птицю тощо. А щоб усе було до ладу, допомагає йому дружина Олександра Миколаївна, з якою вони разом проживають уже 15 років. І хоч вона також трудиться біля худоби, коні більше слухаються господаря. Вони його розуміють з пів слова. Небайдужі Маша та Марта до солодощів. Залюбки можуть поласувати льодяниками з рук господарів. Турбується родина про здоров’я гривастих красунь. Тож обов’язково вчасно проводять профілактику від різних хвороб. Із самої весни кіньми Івана Сергійовича можна помилуватися на пасовищі у селі Курінь. Так, дійсно, помилуватися. Адже коні не тільки одні з найкрасивіших, а й найдорожчих тварин планети. І навіть зараз, коли техніка витіснила їх з багатьох сфер діяльності, коні продовжують виконувати свою основну функцію- допомагають нам, людям.
Світлана Кириленко.















Матеріал створено за підтримки Української Асоціації Медіа Бізнесу.

Шановний відвідувачу, Ви не зареєстровані.
Ми радимо Вам зареєструватися або увійти під своїм іменем

Новий коментар

І'мя:*
E-Mail:
Коментар:

Вітання

Нашій дорогій


Детальніше

Всі вітання


Оголошення та реклама


Всі оголошення

Голос Присеймів'я

Телефон/факс редакції: 0-46-35-21503
E-mail: golospris2017@ukr.net, golospris@i.ua
Skype: Голос Присеймів'я
Р/р: UA633808050000000026003588776 код: 02476103
МФО: 380805 ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

Важливо

Передрук інформації дозволяється лише при розміщенні прямого посилання на оригінал.
Адміністрація сайту може не поділяти думку авторів публікацій і не несе відповідальності за матеріали.
^