» Не зупиняються на досягнутому
Інформація до новини
  • Переглядів: 946
  • Автор: admin
  • Дата: 12-08-2016, 15:49
12-08-2016, 15:49

Не зупиняються на досягнутому

Ні для кого не секрет, що сільське господарство тримається на ентузіастах, які люблять землю та свій фах. Нелегко даються гарні врожаї та високі надої, і справжню їхню ціну знають ті, хто обрав професію аграрія, взявши на себе найважчу і найважливішу місію: працювати на цій землі і годувати країну, адже з маленького хлібного зернятка починається добробут кожного окремого села і держави вцілому. Сповна віддається улюбленій справі керівник ПСП «Пісківське», депутат обласної ради Валерій Колоша. Щоб розповісти про здобутки господарства, завітала до ПСП «Пісківське».

Уже звикли тут до уваги преси та телебачення, бо славиться підприємство не тільки врожаями, тваринництвом, а й соціальними програмами. Тож про це неодноразово розповідали медійники у своїх репортажах. Поговорили з Валерієм Петровичем лише пару хвилин, адже кожна хвилина на рахунку у вмілого керівника. Багато ідей та нововведень, які стосуються не тільки господарства, а й соціальної сфери села, планує він ще втілити в життя, задля досягнення своєї головної мрії ­ відродження українського села. Дізналась, що незабаром планують ввести в експлуатацію міні­пекарню, яка знаходиться у Красилівці, пробні партії хлібобулочної продукції, які випікають у Пісках, уже мали змогу скуштувати пісків’яни та мешканці міста. Успішно діє цех, де виробляють кисломолочний і твердий сири, сметану, рікотту ­ унікальний сорт сиру. Ще в планах виготовляти дитячі йогурти, сирки, масло. Є мукомельний комплекс, це дає  змогу переробляти продукцію з поля і пропонувати споживачу вже готовий продукт, як говорять: «із лану до столу». Також працюють над тим, щоб отримати статус підприємства, на якому виробляють екологічно чисті продукти.

Валерій Колоша запропонував розповісти про людей, які працюють над тим, щоб на столах мешканців району і не лише були якісні, екологічно чисті продукти харчування.

Наразі у ПСП «Пісківське» закінчилося збирання нового врожаю пшениці та ячменю. З урахуванням цьогорічних несприятливих погодних умов мають досить непогані врожаї: на 500 га пшениці в середньому зібрали по 55 центнерів з гектара, на 405 га ячменю 64 ц/ га. Тож незабаром порадують пісків’яни запашним короваєм із нового врожаю. А наразі триває заготівля соломи для тваринницької галузі. У тракторній бригаді 20 механізаторів, всі вони досвідчені, кваліфіковані робітники з багаторічним стажем. Серед кращих головний агроном ПСП «Пісківське» Вадим Байло відзначає механізаторів, які працюють протягом всього циклу польових робіт: від сівби до збирання врожаю. Це Володимир Табачок, Юрій Руденко,Микола Населівський, Петро Завгородній, Михайло Дмитрик та Віталій Пономаренко, з яким зустрілися того дня в полі.

«Люблю землю, і з радістю у серці завжди спостерігаю як із зернини виростає колосок. Земля пахне хлібом, завдяки їй ми виживаємо, надіємось на краще,» ­ говорить досвідчений механізатор.

­ Жнива тривають з травня і до початку листопада, зараз займаємося заготівлею соломи, адже погодні умови цьому сприяють. З дня на день почнемо силосувати,­ розповідає головний агроном. ­ Господарство має статус насінгоспу, для ТОВ «Малтюроп Юкрейн» вирощуємо і готуємо насіннєвий матеріал, ячмінь на пивоварні цілі. Для доведення насіння до посівних кондицій побудовано цех, де проводиться очистка насіннєвого матеріалу. В цьому році плануємо реалізувати його більше 1000 тонн і близько 1000 тонн ячменю для пивоваріння. Ще в господарстві відведена велика площа, близько 800 га, під кормові культури. Посіяні кукурудза на силос, люцерна на заготівлю сінажу і сіна. Сіємо кукурудзу на зерно, кормові буряки, соняшник, ріпак. Також вирощуємо сою, в господарстві побудований міні­завод для переробки її на шрот та олію. Діє у нас і міні­цех по переробці соняшнику на олію.

А на фермі незалежно від пори року – свої робочі буденні клопоти: нагодувати худобу, забезпечити належні умови її утримання тощо. Заступник директора з тваринництва Наталія Пилипенко  провела своєрідну екскурсію тваринницьким комплексом.

Жінка працює тут не так давно, близько чотирьох років, але відразу видно, що робота їй до душі. «Якщо справа, якою ти займаєшся, тобі подобається, то всім її тонкощам можна навчитися в процесі. Я, до речі, маю 13,5 років педагогічного стажу, працювала вихователем у халимонівському дитячому садочку, потім так склалося життя, що довелося змінити професію, а коли Валерій Петрович запропонував працювати у господарстві – погодилася і жодного разу не пошкодувала про свій вибір. Вважаю, якщо буде більше таких відданих своєму підприємству, рідному селу керівників, то наша Україна розквітне і матиме економічну стабільність. А, щоб робота приносила результати, треба працювати, не покладаючи рук. Я звикла постійно бути в русі, адже: «Рух – це життя», – каже Наталія Борисівна. Мешкає вона в Халимоновому і щодня долає відстань за кермом старенької робочої «Ниви», щоб добратися до місця роботи, але не вважає це якоюсь незручністю для себе.

На території тваринницького комплексу зростає молодий, посаджений навесні сад, в якому налічується 200 фруктових дерев. Комплекс же відкрито у 2000 році. Тут діють два доїльні зали за системою «паралель» ­ «Молочний край» і «Молочна ріка», корови знаходяться на безприв’язному утриманні. Всього в ПСП «Пісківське» утримують поголів’я більше 3000, є тенденція до збільшення, дійне стадо складає 1000 голів. Умови праці – на рівні європейських, тому й отримують і реалізовують молоко екстра­класу. За добу на комплексі надоюють 22 тисячі тонн такого молока. Майже 20 тонн білопінної продукції щодня здають на переробку. На комплексі працюють 60 чоловік.

З самого відкриття тут трудиться кримчанка Галина Казмірішина. Минає 13 років, як переїхала з Криму до Пісок її сім’я. Жінка розповідає, що почувши про економічно міцне підприємство, вирішила спробувати свої сили у роботі на фермі. Керівник ПСП «Пісківське» допоміг придбати будинок, тут закінчили школу та вступили до навчальних закладів син Євгеній та донька Олена. Задоволена головна доярка комплексу умовами праці та ставленням керівництва до працівників, а це ­ головне, адже, якщо тебе цінують і розуміють всю складність твоєї праці, тоді і робота в задоволення. Це підтверджується і тим, що в доїльних залах немає плину кадрів, в основному працівники мають середній стаж роботи 8­9 років.

У доїльному залі ферми «Молочна ріка» санітарною обробкою доїльних апаратів якраз займались Любов Видиш та Андрій Коляда (фото 3). За годину вони доять 120 корів, спершу проходить обробка розчином, потім ручна роздойка, масаж, машинне доїння та обробка розчином. Дивно було побачити чоловіка за більш звичною для жінки справою, та виявилося, що це не єдиний чоловік, який опанував процес доїння корів. Приємною несподіванкою стало зустріти в православне свято Пантелеймона Цілителя чоловіка з рідкісним ім’ям. Пантелій Кисленко працює на фермі «Весела корівка» оператором машинного доїння 9 років, завжди охайний та добродушний, за цей час здобув авторитет та повагу серед колег. Напередодні чоловік відзначив 48 день народження, з чим його і привітала.

Ферма «Весела корівка» знаходиться за межами комплексу і створена на базі старої ферми. Тут існують деякі відмінності: утримання корів прив’язне за сучасними технологіями. Дійне стадо 250 голів, надої становлять в середньому 27,5 л молока екстра­класу. Цікаво було довідатися, що утримують на фермі і корів м’ясної абердино­ангуської породи. Ці тварини живуть в спеціально відведеному загоні та ведуть природній колективний спосіб життя, тобто осіменіння, народження та вигодівля телят відбуваються природнім шляхом. Минулого літа їх випасали на пасовищі, що дало змогу значно збільшити поголів’я. М’ясо цієї породи дуже цінується і має назву «мармурове».

Загалом візит на ферму «Весела корівка» був спов­нений цікавих несподіванок. Сподобався працьовитий, дружній, веселий колектив із 20 чоловік, що працює чітко і злагоджено, за потреби можуть замінити один одного, скрізь панує порядок.

Похвально, що образ Божої матері, яскраві квіти та корівка, як символ ферми, зображені на стінах міні­лабораторії.

­ Приємніше працювати і настрій кращий з’являється, коли заходиш до лабораторії, ­ відзначає лаборант Тетяна Пушенко.

­ Розписати стіни була ідея Наталії Борисівни, вона і фарби придбала, а втілила цю задумку моя шістнадцятирічна донька Вікторія, ­ розповідає менеджер Наталія Кирпенко (фото 5 ліворуч). ­ Це був її перший досвід із розпису стін. Звичайно, ми обоє дуже хвилювалися, чи вийде. Та результатом задоволена. В планах ще розписати інші приміщення. Загалом сім’я у Наталії Кирпенко творча, доньки Яна і Вікторія навчаються на факультеті академічного співу у Ніжинському училищі культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької, Анастасія бере участь у святах, які часто відбуваються в школі, а молодший чотирирічний син Ярослав дуже полюбляє слухати пісні, які співає матуся. А тепер спів Наталії у складі народного аматорського фольклорного­обрядового ансамблю «Берегиня» можуть почути і всі поціновувачі творчості цього колективу.

Ось частина розповіді, як живе й працює ПСП «Пісківське»: чітко й злагоджено, як годинниковий механізм, далекоглядно, по­господарськи будуючи міцний місток між нинішнім і майбутнім. Тут чітко бачать перспективу в роботі, наполегливо працюють над підвищенням ефективності виробництва. Тож хочеться побажати: нехай задумані плани неодмінно втіляться в життя!

Наталія Корень.

Шановний відвідувачу, Ви не зареєстровані.
Ми радимо Вам зареєструватися або увійти під своїм іменем

Новий коментар

І'мя:*
E-Mail:
Коментар:

Вітання

Нашій дорогій


Детальніше

Всі вітання


Оголошення та реклама


Всі оголошення

Голос Присеймів'я

Телефон/факс редакції: 0-46-35-21503
E-mail: Golospris@cg.ukrtel.net
Skype: Голос Присеймів'я
Р/р: 26003588776 код: 02476103
МФО: 380805 ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

Важливо

Передрук інформації дозволяється лише при розміщенні прямого посилання на оригінал.
Адміністрація сайту може не поділяти думку авторів публікацій і не несе відповідальності за матеріали.
^