Щороку в кінці березня – початку квітня, коли сонце починає прогрівати сплячу землю, а дерева готуються випустити бруньки, в стовбурах починається сокорух від коренів до гілок. Саме в цей час люди збирають березовий сік, який є дуже корисним і лікувальним. Випивши соку, ми немов "підзаряджаємо батарею”,поповнюючи запасом калію, кальцію, натрію, магнію, заліза, марганцю, міді та ще багатьма мінеральними елементами, яких потребує ослаблений весняним гіповітамінозом організм. А якими лікувальними є бруньки берези при простудних захворюваннях, а незамінні березові віники для бані і просто естетична насолода від білокорих красунь! Вклонятися треба цьому чудодереву, побільше садити та вирощувати білокорих красунь.
А як же ми ставимося до цього «блаженного» дерева, особливо при зборі соку? У більшості випадків безжально. Лісничі та екологи радять при зборі соку бережно провертіти на дорослому дереві одиндва отвори на глибину не більше 23 см, які після соковіддачі забити дерев’яним чопком або заліпити садовим варом чи мохом. Тоді це не буде шкодити дереву, воно загоїть рани, буде здоровим і наступного року поділиться з нами своїм цілющим соком. А бездумні люди вертять п’ять – сім отворів, безжально полосуючи стовбур дерева глибокими надрізами. І стоять такі берези оперезані пластиковими пляшками, як доказ людської недбалості і низької екологічної культури. Таке неприглядне, сумне видовище я бачила в березовому гаю, рухаючись у напрямку Тиниці, де на галявині деякі берези стікають соком відразу у сім пляшок. Пляшки були повні і сік тече прямо по стовбурах, кора мокра, гноїться і, звичайно ж, буде заражатися грибками. А берези після такого варварства знесилюються, хворіють і всихають. Тож давайте будемо бережливими, гуманними до всього живого, розуміти, що ми тільки частинка природи, а не володарі і всім повинно бути місце на Землі.
Любов Карпич,
керівник екологічного гуртка” Журавлик”.