» Рятувальники закликають бути обережними під час збирання та вживання грибів
Інформація до новини
  • Переглядів: 1 129
  • Автор: admin
  • Дата: 28-08-2015, 10:41
28-08-2015, 10:41

Рятувальники закликають бути обережними під час збирання та вживання грибів

  Сприятливі  погодні  умови прискорили  на Чернігівщині сезон  «тихого полювання». У лісових масивах можна  зустріти «мисливців», які з кошиками , відрами і навіть  поліетиленовими пакетами  блукають у пошуках  дарів лісу – грибів. Проте, на жаль,  не всі грибники  можуть впевнено  відрізнити отруйні гриби від їстівних. Як результат, це може призвести до нещасного випадку. Крім того,  непередбачувані наслідки  чекають на тих, хто не обізнаний  з правилами  приготування деяких видів грибів.

У зв’язку з цим, рятувальними нагадують:

* збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які достовірно відомо, що вони їстівні;

* не порівнюйте  зібрані чи придбані гриби  із зображеннями у різних  довідниках – вони не завжди  відповідають дійсності;

* не куштуйте сирі гриби на смак;

* вдома ще раз перевірте гриби, особливо ті, що  збирали діти, усі сумнівні  одразу викидайте;

* не купуйте гриби на стихійних ринках;

* гриби підлягають  кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

* при обробці  грибів кип’ятіть  їх 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте, лише тоді гриби можна варити або смажити;

* обов’язково  вимочіть  або відваріть умовно їстівні  гриби,  що використовують  для соління – грузді, вовнянки та інші, котрі містять  молочний сік. Цим самим  ви позбудетеся  гірких речовин, що уражають  слизову оболонку шлунку.

* не  пригощайте ні в якому разі  грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;

* гриби  ( зеленушка, синяк-дубовик  та деякі інші) містять отруйні  речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється  та викликає бурхливе отруєння.

* найнебезпечнішим з отруйних грибів є бліда поганка, яку люди  часто плутають  із печерицями чи сироїжками;

* значна  кількість грибів, що досі вважалися їстівними, містять мікродози  отруйних речовин.  Якщо вживати їх  декілька днів підряд, то може статись отруєння.

* суворо  дотримуйтесь  правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби  можуть викликати  дуже важке  захворювання –ботулізм.

Не збирайте гриби:

* якщо  не впевнені, що знаєте їх;

* поблизу транспортних  магістралей та промислових  пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та  радіаційно  небезпечних зонах;

* з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі.

Первинними  ознаками отруєння є нудота, блювота, біль у шлунку, пронос, запаморочення.  Якщо після вживання грибів у вас або членів  родини  спостерігається  погіршення стану  здоров’я, негайно викличте  швидку медичну допомогу.  Одночасно , не очікуючи її прибуття,  промийте шлунок: випийте  5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, натисніть пальцями  на корінь язика, щоб викликати блювоту. коли промивні води стануть чистими. Прийміть  активоване вугілля. Після цього випийте  міцний чай, каву або  злегка підсолену воду та ляжте на живіт. Ні в якому разі не займайтеся  самолікуванням  і не вживайте їжу, молоко, бо це  прискорить всмоктування токсинів грибів.

 

Юрій Бреус,

начальник Управління ДСНС у Чернігівській області.

Шановний відвідувачу, Ви не зареєстровані.
Ми радимо Вам зареєструватися або увійти під своїм іменем

Новий коментар

І'мя:*
E-Mail:
Коментар:

Вітання

Нашій дорогій


Детальніше

Всі вітання


Оголошення та реклама


Всі оголошення

Голос Присеймів'я

Телефон/факс редакції: 0-46-35-21503
E-mail: golospris2017@ukr.net, golospris@i.ua
Skype: Голос Присеймів'я
Р/р: UA633808050000000026003588776 код: 02476103
МФО: 380805 ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ.

Важливо

Передрук інформації дозволяється лише при розміщенні прямого посилання на оригінал.
Адміністрація сайту може не поділяти думку авторів публікацій і не несе відповідальності за матеріали.
^